VEDD ÉSZRE! AKCIÓ

A Téra Alapítvány azt szeretné, ha egyre több gyerek figyelne oda a kortársaira.

YOUTUBEREK, VLOGGEREK, VÉLEMÉNYVEZÉREK!

HOGYAN SEGÍTHETTEK TI IS?


NÉZZ KÖRÜL és VEDD ÉSZRE, ha egy társad bármilyen szempontból segítségre szorul!

Figyelj, hogy a környezetedben van-e éhező gyerek, vagy szüksége van-e ruhára valakinek, esetleg fáznak, mert nincs fűtésre pénz. Vedd észre, ha valamire szüksége van egy ismerősödnek vagy osztálytársadnak, mert lehet, hogy neked pont a birtokodban van, de nem használod, és szívesen neki ajándékozod. Nem feltétlenül csak pénzzel vagy tárgyakkal lehet segíteni valakinek - ez lehet a figyelmed, empátiád is akár.

Mi a célunk?


Országos mozgalmat szeretnénk elindítani veletek együtt! A segítség sokszor a szándékkal kezdődik - ha ez megvan, onnantól már csak tenni kell.

Hogyan lehet ez országos mozgalom?


A beérkezett felajánlások, élmények, köszönetek megosztásával - biztassátok arra a követőket, hogy osszák meg az élményeiket! Mobilos felvételek saját magukról, ahogy elmondják, hogyan vették észre, hogy valaki segítségre szorul, mit gondoltak, csináltak, szerveztek, tettek. Biztassátok a feliratkozóitokat kommentek írására, amikben leírják ugyanezt, ha valaki nem szeretné magát mutatni. Az is inspiráló lehet, ha valaki kapott valamit, nyilvánosan megköszöni és elmondja, hogy ez miben segítette őt. Közhelynek tűnik, de igaz: adni a legnagyobb öröm.

A TÉRA ALAPÍTVÁNY VÁRJA A HÍREKET TŐLETEK - TI KIT/MIT VETTETEK ÉSZRE?

SAJTÓHÍR

Karácsonyi jótékonysági akciót szervez a Téra Alapítvány, bevonva őszi vlogger versenyük nyerteseit. Az akció a héten indult, és az ünnepekig tart. Az alapítvány munkatársai azt szeretnék, ha ez a kezdeményezés az évek során mozgalommá válna.

A Téra Alapítvány idén 14 és 22 év közötti vloggereknek hirdetett pályázatot. 

A youtuberek általuk tehetségesnek tartott, hátrányos helyzetű fiatalokat mutattak be, akik így bekerülhettek az alapítvány támogatási programjába. A verseny komolyságát jelzi, hogy a fődíj félmillió forint volt, a fiatalok jó ügyre fogékonyságát pedig az, hogy a nyertes azonnal megosztotta díját a támogatottjával, és így tett később több nyertes is.

Endrei-Horváth Ágnes,  a Téra alapítója szerint a karácsony jó lehetőség arra, hogy mind több gyereknek felhívják a figyelmét, ők is segíthetnek a náluk rosszabb körülmények között élőknek. Ehhez sokszor elég annyi, ha látják a jó példát. Azon, hogy mi legyen ez a jó példa, szinte gondolkodni sem kellett, a kérdés csak az volt, hogyan találkoznak majd ezzel a fiatalok. És itt jött az ötlet, hogy megkérdezik a vlogger verseny nyerteseit, együttműködnének-e egy jótékonysági akcióban, amelyből talán még mozgalom is lehet, amelynek már neve is van: Vedd észre!

A fiatal vloggerek, Nasz Dani, Pribelszki Peti, Herold Kornél és Molnár Martin, örömmel fogadták a felkérést, nem volt kérdés számukra, hogy segítenek.

Az akció igen egyszerű, Endrei-Horváth Ágnes, Zimre Zsuzsa újságíró és Ámon Heni gasztroblogger ruhákat és tartós élelmiszereket ajánlott fel az Oltalom Karitatív Egyesületnek. A youtuberek az adományok beszerzésében, összegyűjtésében és szállításában segédkeztek, valamint közben mindent dokumentáltak, a résztvevőkkel interjút készítettek, ebben filmes szakmai tapasztalataival patronálta őket Tóth Artin. Az erről készült film itt elérhető.

A fiatalok ezen túl azt is vállalták, hogy saját YouTube csatornájukon is közzéteszik a filmet azzal a kéréssel, felhívással, hogy minden követőjük nézzen körül a saját környezetében, mert biztosan talál olyan fiatalokat, gyerekeket, akiknek segítség lenne élelmiszeradomány, ruha, játék vagy könyv. Bármi jó lehet, ami a felajánlónak nélkülözhető, míg a másiknak komoly adomány. Fontos, hogy a résztvevők dokumentálják az adományozást, mert így még többen láthatják, hogy adni jó. Ezért a vloggerek arra is kérik az ajándékozókat, hogy meséljék el, mit adtak és miért éppen annak, akinek. Mindezt vegyék fel mobiltelefonjukkal, sőt, mutassák be azt is, aki az adományt kapta.

Az akció célja a segítségnyújtáson túl, hogy a fiatalok körében népszerűbb legyen a jótékonykodás gondolata. Itt nincs díj vagy nyeremény, mindenki nyertes, az is, aki kap valamit, amivel kicsit könnyebb lesz a karácsonya, szebb lesz az ünnepe, és az is, aki ad, mert adni jó.

Itt elérhető el a vloggerek ajánlójából egy film.