PATRONÁLTJAINK

Ezen az oldalon szeretnénk bemutatni azokat a fiatalokat, akik bekerültek a Téra Tehetségek programba - ha szeretnél többet is megtudni róluk, esetleg választani szeretnél közülük valakit, hogy támogasd a tevékenységét - akkor görgess végig az oldalon! Ha pedig eldöntötted, hogy melyik tehetség útját támogatnád, akkor a további részletekért keress bátran bennünket!

Komoróczy Lora úszó

Kiemelt támogatott

A Téra Alapítvány egyik kiemelt támogatottja Komoróczy Lora úszó. A Téra Tehetségek program lehetővé teszi, hogy a patronáló, és a nehéz körülmények közt élő, ámde tehetséges gyerek sorsa összefonódjon segítségünkkel. Ebben a kisfilmben egy ilyen pillanatnak lehetünk tanúi: Lora edzője, Takács Imre, és édesanyja társaságában értesül a jó hírről-kitartó, kemény munkáját támogatásra méltónak ítélte a szponzora. A megható pillanatról készült kisfilmünket itt tudod megtekinteni:

A Loráról készült kisfilmeket a Videók menüpontban tudod megtekinteni.

László Csaba sakkozó


László Csaba sakkozónak született. Édesanyja elmondása szerint már kicsi korától kezdve teljesen egyértelmű volt, hogy ez az a sport, ez az a közeg, ahol felszabadultan és örömmel teljesít Csabi. Azóta is töretlen lelkesedéssel tanulja a sakkozást mesterétől, Guba Miklóstól. 

Nemrég pedig az a szerencse érte, hogy megkeresték a Honvéd Egyesülettől, miszerint az MB2-be kellene nekik Csabi. Az edzője beleegyezett, így a Szentendre Szuper csapatában felnőttek közt marad és mellette a Honvéd ificsapatát erősítené.

Alapítványunk Csaba edzéseit vállalta eddig támogatásként. 

Ha Csabi sportpályafutását szeretnéd támogatni, akkor jelen pillanatban erre lenne a legnagyobb szüksége: egy laptop.

Napjainkban a gyors szakmai fejlődéshez és eredményes sakkversenyzéshez már elengedhetetlen személyi számítógép használata.
Mi támasztja alá ezt a kijelentést?
- A hazai és nemzetközi a versenyeken is már évtizedek óta minden versenyzőnek kötelező a játszma írása két példányban az erre szolgáló nyomtatványon. (Ez olyan kötelezettség, hogy a játszma nem írását játszma vesztéssel büntetik). Az egyik példányt a versenyzők magukkal vihetik, a másik példányt le kell adni a versenybírónak. Verseny után valamennyi játszmát a nemzeti szövetségek felviszik óriási adatbankba.
A hazai adatbázis ma már több százezer játszmát, a nemzetközi adatbázis pedig több, mint ötmillió játszmát tartalmaz.
Ha egy sakkversenyző a sorsolás ismeretében készül a másnapi vagy éppen az aznap délutáni ellenfél ellen, ezekben az adatbázisokban meg tudja találni a partner játszmáit (minden versenyzőnek van egy azonosítója). Ezekből azután ki tudja választani ellenfelének azokat a játszmáit, amelyek a saját megnyitási repertoár szerint érdekesek. Az így leválogatott játszmák tanulmányozása a felkészülés alapja.
Nyilvánvaló, hogy ilyen tömegű adatokat gyorsan csak gép segítségével lehet kezelni.
- A kifejlesztett sakk programok ma már olyan erővel játszanak, hogy a világbajnokot is legyőzik. E programok segítségével lehetővé válik egyes állásokban a legjobb lépések lekérdezése. Ez sokat segít pl. a lejátszott saját partik elemzésekor, az elkövetett hibák feltárásában. De edzőpartnerként is használhatóak, különböző erősségi fokozatokra lehet beállítani.
- A mai sakkprogramok már a néhány bábos (tudomásom szerint max. 5 bábos) végjátékok tökéletes elemzését adják. Ez kiváló segítség a végjátékok tanulmányozásához.
Manapság az élversenyzők minden versenyre viszik magukkal Lap Topjukat. Ez a praktikus, hiszen asztali PC-t nyilvánvalóan nem lehet más városokba vagy külföldre cipelni.
Megítélésem szerint Csaba már elért egy olyan tudásszintet, hogy további gyors fejlődéséhez szükséges egy Laptop. Nagy kérdés azonban, hogy az milyen konfigurációjú és milyen típusú legyen. Ennek meghatározásához kértük Rövid Kálmán FIDE mester segítségét, aki a hazai sakkvilágban az egyik legelismertebb szaktekintély és több élvonalbeli nagymesternek a tanácsadója e területen. Rövid Kálmántól azt is kértük, hogy olyan konfigurációt adjon, ami kifejezetten a sakkozásra van "kihegyezve".

Ha úgy érzed, hogy szívesen támogatnád Csabit, akkor keress minket bátran, hogy megadhassuk a kiválasztott laptop paramétereit!

Minkó Orsi bokszoló


Orsi nyitott, érdeklődő személyiség és sok területen tehetségesnek mutatkozott már születése óta. Korán elkezdett kommunikálni. szinte szívta magába a mondókákat, verseket, énekeket. Így már óvodás korban vitték külön foglalkozásokra, melyeken szintén kitűnt koncentrációs, koordinációs és kommunikációs készségeivel (dráma, kerámia, torna). A dráma foglalkozáson egy csoporttárs anyukája hívta fel figyelmüket a SAVATE francia-box edzésekre, melyre az ő kislánya is járt. Lenéztek a terembe és szó szerint ott ragadtak az első edzés után. Orsi teljesen átszellemült az első pillanattól és ez a lelkesedése azóta sem rendült meg. Ez a szerelem 4 éve tart és sok tudással, tapasztalattal gazdagodott már 10 éves korára. A sportágban 12-14 éves kor a komoly megmérettetések kezdete, de mára már sok nemzetközi versenyen vesznek részt óvodás kortól a gyerekek. Itt az edző partner, "barát", aki segít elsajátítani a sportot, de a gyerek saját döntése, hogy akarja e csinálni.Emellett rendkívüli hallása is megmutatkozott. Az első pedagógus, aki komolyan felkarolta ezen a területen a zeneiskolai felvételije után, a zeneiskola vezetője, aki azonnal hívta a zeneiskola kórusába, vitte őt egyéni énekversenyre, színházba, táborba. Ő alapvetően odafigyel a gyermekek zenei tehetségének gondozására, fejlődésére.Tavaly kezdte a hegedűt egy remek pedagógussal, aki szintén pozitívan nyilatkozik Orsi tehetségéről. Itt már jelenleg sajnos a gyakorlási idő beszorítása miatt nem fejlődik olyan ütemben, ami önmagához képest elvárható lenne, de még ezzel a kevés gyakorlással is határozottan és odafigyeléssel szólaltatja meg a hangszert.Ezen kívül bármely más hangszert. Ha zongorához ül, zongorázik, ha harmónika van a kezében harmónikázik, ha gitár, gitározik.Összefoglalva még nem tudni merre tart, de kitartásból jeles. Szorgalmas, kötelességtudó és elég határozott.

Nedár Dorina - rajztehetség


Dorina 3 évvel ezelőtt került az alapítvány látóterébe, amikor tornásztehetség kishuga, Henriett, bekerült a Téra Tehetségek Programba.

Dorina nagyon csendesen, szerényen meghúzódva a háttérben rajzolgatott, festegetett, és nyerte sorra a rajzpályázatokat. Aztán amikor a Villogj! Vlogger pályázatot meghirdettük, az egyik pályázó fiatal Dorinát mutatta be nekünk.

Dorina azóta magán rajzórákat vett az alapítvány segítségével, célirányosan választott képzőművészeti nyári táborokat, ahol tehetségét tökélyre fejlesztheti. Álma, hogy divattervező legyen. 

Kovács Krisztofer focista

Néha nehéz megtalálni azt az utat, ami a kilátástalanságból kivezet. Felnőtteknek is, nemhogy gyerekeknek. Amikor valamiben tudod, hogy jó vagy, de nem tudod, hogyan tűnhetnél ki a többi gyerek közül, mert nincs tehetséged az önmenedzseléshez, akkor egy egy jó szemű pedagógus, vagy szocmunkás, vagy családsegítő központ akár az egész életedet megváltoztathatja azzal, hogy kiemel, és elirányít a megfelelő helyre. Ezúttal is így történt: Krisztofert két lelkes és elhivatott fiatal "previs" ajánlotta figyelmünkbe. Sok sikert a pályádon!

Balla Riana Emma

A Téra Alapítvány tehetséggondozó programjának, a Téra Tehetségeknek a legújabb felfedezettje Balla Riana Emma, 7 éves miskolci kislány. Riana, aki nevét a magyar "rianás" szó után kapta, hű a nevéhez, mert szinte betört a szórakoztatóiparba. Zsenge kora ellenére már számtalan versenyen és megmérettetésen van túl, olyan elismert szakemberek ajánlásával rendelkezik, mint pl. Szulák Andrea. Legfőbb vágya, hogy tanulhasson, és a színpadon állhasson. Alapítványunk mindkét törekvésében segíti.

A Dunakanyar hangja tehetségkutató versenyen Riana második helyezést ért el, amihez szívből gratulálunk! Az a hihetetlen színpadi rutin, és magabiztosság, amivel elkápráztatta a zsűrit a kitűnő éneklés mellett, nagyon becsületére válik! Ráadásul betegen állt a döntő színpadára-de ebből senki semmit nem látott. Erre csak a profik képesek. Hajrá Riana, tanulj, fejlődj és hódítsd meg a világ színházait!

Lakatos Ábrahám ökölvívó

Legújabb patronáltunk Lakatos Ábrahám, aki nagyon tehetségesen bokszol, és már igen szép eredményeket tudhat a magáénak. Nagyon ambíciózus, elhivatott, és a még jobb eredmények elérése érdekében alapítványunk sportruházattal támogatja.

A bemutatkozó videót Németh Borinak köszönjük, a XIII.kerületi Previből!

Nagy Jázmin animációs film készítő


Nagy Jázmin a Villogj! Vlogger pályázaton került az Alapítvány látókörébe, amikor Pribelszki Peti youtuber a pályázatával őt mutatta be nekünk. Azóta dolgoztunk azért, hogy Jázmin, aki autodidakta módon sajátította el az animációs filmkészítés alapjait, szinén megkaphassa azt a támogatást, ami a további munkájához, tehetsége kibontakoztatásához szükséges: egy digitális rajztáblát és egy laptopot vittünk otthonába.

2018. május 26-án tettünk látogatást Jázminéknál Orosházán. A 16 éves lány 

sokat segít mozgáskorlátozott édesanyjának.  Szeptembertől a szegedi Radnóti Gimnáziumban fog tanulni. Az adomány nagy örömet okozott neki, és az egész látogatás teljesen meglepetés volt, nem tudott róla, hogy jövünk.

Ha esetleg úgy érzed, hogy szívesen támogatnád a további szakmai kibontakozásában ezt a nagyon nehéz körülmények közt élő tehetséges fiatalt, úgy keress minket bátran! A látogatásunk alkalmával készült videót pedig itt tudod megnézni majd:

Paládi Bence és Patrik focisták

Néha nehéz megtalálni azt az utat, ami a kilátástalanságból kivezet. Felnőtteknek is, nemhogy gyerekeknek. Amikor valamiben tudod, hogy jó vagy, de nem tudod, hogyan tűnhetnél ki a többi gyerek közül, mert nincs tehetséged az önmenedzseléshez, akkor egy egy jó szemű pedagógus, vagy szocmunkás, vagy családsegítő központ akár az egész életedet megváltoztathatja azzal, hogy kiemel, és elirányít a megfelelő helyre. Ezúttal is így történt: a Paládi testvéreket két lelkes és elhivatott fiatal "previs" ajánlotta figyelmünkbe. Sok sikert a pályátokon!

Kampf Fanni

Fanni bemutatkozó kisfilmje is hamarosan látható lesz!

Kovács Tamás kézilabdázó

Tamás a Villogj! Vlogger pályázat kapcsán került a látókörünkbe. Szerény, nehéz körülmények közt élő kitűnő ifjúsági kézilabda játékos, aki nemcsak sportteljesítményével, hanem személyiségével is nagy hatással van a környezetére. 

Mezőtúron él, az MBII-es ifi csapat kapitánya. Tomi sportolói pályafutását Alapítványunk sportruházattal támogatta. 


A pályázatra érkezett kisfilmet itt tudod megnézni:

Tomi kamerán kívül elmondta:

"Ebben az évben nagyon jó eredményekkel büszkélkedhetek. Először is a Mezőtúr AFC Junior csapata, aminek a csapatkapitánya vagyok, 8 helyezést ért el a tabellán...Ebben az évben nagyon sok lehetőséget kaptam a felnőtt csapatban és még sok gólt is dobtam. Ez a csapat aranycsapat lett, ami azt jelenti, hogy 1. helyezést értünk el. Nagyon örülök neki, hogy 17 évesen ennyi lehetőséget kaptam itt.

A következő évben folytatni szeretném ebben a csapatban ifi és felnőtt keretben is. Még kicsit szeretnék ebben a csapatban maradni, de ha egyszer lesz lehetőségem nagyobb csapatban játszani, akkor szeretnék.

De még nem tudom, mit hoz a jövő. A lényeg a játék szeretete, és ez a legfontosabb! Jó lenne mondjuk ebből megélni a jövőben!"

Az adomány átvételéről kaptunk egy kis videót Molnár Martintól, íme:

"Sok minden változott és köszönöm szépen a TÉRA Alapítványnak, hogy segített és neked Martin, hogy segítettél és hogy engem választottál. Nagyon örülök neki, hogy ennyi mindenben tudtak nekem segíteni, és hogy olyan ruhákba tudok játszani, ami kényelmes és tényleg jó!
Köszönöm szépen!"

Komlós Lilian - Kállai Ádám versenytáncosok

Lili és Ádám a szolnoki Szoldance TSE versenytáncos reménységei. Lili óvodás kora óta táncol, Ádám 3-4 éve. Edzőjük elmondása szerint kitűnő és sikeres versenytáncosok lehetnek a jövőben, mert mind a tehetségük, mind az adottságaik megvannak hozzá. Azonban mint minden versenysportnál, itt is fontos tényező a pénz. A ruhák, a versenyek, a tánctanárok mind-mind megannyi terhet rónak a családokra. Ezzel a kis bemutatkozó videóval szeretnénk felhívni a jövőbeni patrónusok figyelmét erre a két kis gyöngyszemre - támogatásukkal a hosszútávú büszkeség garantált.

Ádám és Lili a XV. Kistelek Openen gyermek II. Basic kategóriában indult . Standard és latin táncokból is a 3.helyig küzdötték fel magukat egy igen erős mezőnyben. Így két bronzéremmel tértek haza,boldogan és elégedetten az elért eredményekkel. Elkezdték a magánórákat az edzőkkel, szépen fejlődnek. A következő versenyük a D országos bajnokság, ahol a dobogó első helye a cél. Október 6-án kerül megrendezésre Baján . 

Tornai Isti a Villogj!Vlogger pályázatra benevezett kisfilmjében mutatta be nekünk a székelyudvarhelyi Tamást, aki látássérült zongorista-tehetség. Mint később kiderült, Tamás nagy vágya, hogy egy másik hangszeren is szóljon az emberekhez, méghozzá elektromos gitáron. A Téra Tehetségek program segítségével ez az álma idén valóra válhatott. Istit kértük meg, hogy örökítse meg az ajándék első kézbevételét. Ismét egy lírai videót láthatunk - nem is kell mondani semmit, nézzétek meg!

Balogh Attilát a két évvel ezelőtti Villogj! pályázaton ismerhettük meg. Berecz Péter mutatta be kisfilmjében a színészettel és énekesi pályával is kacérkodó, tehetséges kisfiút. Alapítványunk kuratóriuma úgy döntött, hogy a további zenei fejlődéshez elengedhetetlen hangszeres képzését támogatja Attilának - egy akusztikus gitár megvásárlásával. A hangszer kiválasztásában segítségünkre volt Puporka Elemér zenetanár is.